AURAFM Terjah Usahawan IKS ditipu!!! Sila Baca
KUALA LUMPUR - Seramai 38 usahawan Industri Kecil Sederhana (IKS) Bumiputera mendakwa ditipu sebuah koperasi melibatkan seorang artis terkenal membabitkan barangan bernilai RM4.8 juta yang sehingga kini belum dilunaskan bermula Februari lalu.


Bayaran itu tidak termasuk wang deposit RM3,000 yang harus dibayar setiap usahawan bagi setiap jenis produk yang dianggarkan berjumlah 85 produk yang rata-ratanya terdiri daripada makanan seperti lempeng pisang, tepung kek, pes asam pedas Melaka, pes kuah laksa dan sebagainya.


Beberapa usahawan Melayu yang mengusahakan industri kecil sederhana (IKS) mendakwa mereka ditipu oleh badan koperasi sehinggakan hampir bankrap.


Wakil kepada 38 usahawan itu, Shamsul Shah Sulaiman berkata, koperasi itu menawarkan kepada usahawan untuk membantu memasarkan produk ke sebuah pasar raya terkenal di negara ini bagi tempoh setahun.

"Kami ditugaskan menyiapkan produk masing-masing mengikut jumlah yang dikehendaki serta membayar deposit RM3,000 bagi setiap produk kepada koperasi itu.

Menurutnya, pihak koperasi berjanji akan membayar produk yang dibekalkan itu dalam tempoh 30 hingga 45 hari namun hingga kini mereka gagal melunaskannya.

"Dalam masa tuntutan dibuat, mereka secara tiba-tiba memaklumkan kontrak bersama pasar raya berkenaan dibatalkan atas alasan yang tidak munasabah.

"Mereka kemudiannya mengaku berjaya mendapat kontrak dengan sebuah pasar raya lain di Sabah dan berjanji akan pasarkan produk kami di sana," dakwanya.

Beliau berkata, pada awalnya semua usahawan tidak mengesyaki sesuatu yang tidak kena.

"Sehinggalah terdapat di kalangan usahawan yang menerima cek bayaran namun kecewa dan terkilan selepas mendapati cek berkenaan adalah cek tendang.


                       - Saya belum mampu berdiri.. sedang cuba merangkak semula..setelah tertiarap -Hajah Atika sedang ditemuramah oleh penyampai AuraFM

Santai dengan selingan lagu

Sekali kena terjahSuasana kedai pada waktu petang


Ramai pengunjung datang membeli

Viral Penyelamat IKS

Produk Coco Bear memang cukup murah dan sedapHaji Shamsul dan Hajah Atika sedang menanti untuk diwawancarakan


Temubual bersama Usahawan IKS 1

Temubual bersama Usahawan IKS 2

Temubual bersama Usahawan IKS 3


Pes Ayam MaduTepung Hairan memang terbaik dari segi namanya

Cara mudah menggunakan tepung hairan


Produk IKS yang perlu dihabiskan 

Temubual bersama Amirul

Temubual bersama Mohd Isa Chan Abdullah

Hajah Atika promosikan pelbagai produk IKS 


Setelah menamatkan temubual secara langsung,kami singgah sebentar dikedai makan untuk berbincang dengan selanjutnya.Terima kasih kesemua usahawan IKS sudi memberi produk sebagai bekalan kepulangan kami team AuraFM.


Terima kasih kepada semua usahawan2 IKS terutama Hajah Atika Mohd Ramli dan 
Haji Shamsul Shah TiSha's atas kesudian menjemput dan membenarkan pihak radio AuraFM Untuk berlintas lansung,LIVE KONTI AURAFM Pada petang semalam di Taman Melawati,KL..Saya mewakili crew & Dj AuRafm amat berterima kasih sangat dan berbesar hati diatas kepercayaan sebagai radio internet berusaha membantu pihak IKS mencari penyelesaian diatas kemelut yang dihadapi usahawan yang terbabit.Dan sekalung tahniah atas kehadiran pembeli dan pengunjung yang tak putus datang memberikan sokongan dan semangat serta membantu mereka,semoga Allah mempermudahkan segala urusan mereka semua Amin Ya Rabbal Alamin...,bagi anda yg ingin memberikan sokongan dan membantu boleh la terus pergi ke Tmn Melawati KL atau berhubung dng saya di talian 01119739366 atau Tuan Rahim & DeejayAngah Comei untuk info seterusnya.Banyak produk IKS yang harganya amat berpatutan sekali buat anda..ada 38 usahawan IKS yang memasarkan produk mereka disana.

Jadual Bertugas Deejay

Jadual Bertugas Deejay