Mustahil Untuk Jual Kad Tambah Nilai Dengan Harga Asal Bermula 1 Mei - SKMMKUALA LUMPUR: Berikutan arahan daripada pageawai Kastam Diraja Malaysia yang mengarahkan semua harga kad tambah nilai yang dicas 6% dikembalikan seperti sebelum ini, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) semalam telah tampil menjelaskan bahawa harga isian semula kad tambah nilai adalah dikenakan Cukai Barang Dan Perkhidmatan (GST).


Apabila dikenakan cukai GST maka kad tambah nilai RM10 perlu dijual RM10.60 dan mustahil untuk dijual dengan harga RM10.

Perkara ini diulas oleh Pengerusi SKMM Datuk Seri Dr Halim Shafie dalam satu kenyataannya dan beliau memnberitahu kajian yang dijalankan pengguna lebih cenderung memilih kad tambah nilai yang dijual dengan harga rendah dimana GST dikenakan.

"Sebagai contoh, isian semula RM10 boleh berharga RM10.60 (termasuk harga GST) atau RM10 (dengan nilai RM9.43)."

“Masih ada yang keliru jika harga kad prabayar akan kembali ke harga asal sebelum GST pada 1 Mei.

Namun, ia seperti mustahil untuk pihak pembekal untuk melaksanakan pertukaran dalam tempoh dua hari ini.

“Kedua, hasil kajian belum dikeluarkan lagi dan terlalu awal untuk membuat sebarang keputusan pada peringkat ini,” katanya dipetik Astro Awani.

Beliau turut berkata jika harga kad tambah nilai diturunkan semula ia akan merumitkan pihak ketiga untuk menyusun semula sistem termasuk institusi kewangan, penyedia pembayaran elektronik, pasaraya, stesen minyak dan semua ejen jualan lain.

Semalam, Ketua Pengarah Kastam Datuk Seri Khazali Ahmad telah mengeluarkan surat arahan kepada empat penyedia telekomunikasi supaya kembali menjual kad tambah nilai mereka dengan harga asal bermula 1 Mei ini.

Jadual Bertugas Deejay

Jadual Bertugas Deejay