Saya dianiaya pihak berkuasa, jadi mangsa keadaan - Nik Raina


Saya dianiaya pihak berkuasa, jadi mangsa keadaan - Nik Raina
Selama ini saya betul-betul rasa seperti dianiayai pihak berkuasa dan dijadikan mangsa keadaan, kata Pengurus kedai buku Borders Malaysia, Nik Raina.
KUALA LUMPUR: “Selama ini saya betul-betul rasa seperti dianiayai pihak berkuasa dan dijadikan mangsa keadaan.”

Inilah perasaan yang dilalui oleh pengurus kedai buku Borders Malaysia, Nik Raina Nik Abdul Aziz yangdibebaskan oleh Mahkamah Tinggi Syariahdaripada pertuduhan menjual dan mengedarkan buku yang bertentangan dengan undang-undang Islam.

Nik Raina berkata walaupun dari segi pandangan luar beliau kelihatan tenang tetapi Tuhan
sahaja yang tahu perasaannya.

“Ini merupakan pertama kalinya saya dapat betul-betul menghargai betapa nikmatnya perasaan kebebasan dan bersyukur kepada Allah kerana kebenaran telah didedahkan.

“Selama tiga tahun ini saya telah memikul beban yang amat berat; yang turut juga terkesan ialah ibu bapa dan keluarga saya. Saya berasa lega dan berharap pengalaman saya tidak akan dilalui oleh mana pihak terutamanya rakan sekerja saya yang hampir 90 peratus terdiri daripada bangsa Melayu dan beragama Islam.

“Ada setengah pihak yang telah memandang serong terhadap saya sekeluarga dan sedih mengenangkan ibubapa yang terpaksa mengharungi trauma ini bersama,” kata Nik Raina dalam satu kenyataan media semalam.

Nik Raina juga berkata beliau dan keluarganya sangat terharu serta gembira dengan keputusan tersebut.

“Kini kami boleh meneruskan hidup seperti biasa. Saya masih lagi bertugas di Borders dan amat sukacita untuk meneruskan kerjaya saya kini sebagai Pengurus Pelatihan,” katanya.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang telah memberi sokongan dan kata-kata dorongan kepada beliau selama tiga tahun melalui kes itu.

Nik Raina, 39, ditahan pada 30 Mei 2012 dan didakwa di bawah Seksyen 13 Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah Persekutuan) 1997 kerana ‘menyebar dan mengedar’ dengan kaedah menjual buku berjudul "Allah, Liberty and Love" (Allah, Kebebasan dan Cinta) yang kandungannya bertentangan dengan undang-undang Islam.

Dia didakwa di Mahkamah Tinggi Syariah pada 19 Jun 2012, dan pada 22 Mac tahun lalu Mahkamah Tinggi membuka peluang perbicaraan semula kepada Berjaya Books.

Bagaimanapun, pada 30 Disember tahun lalu, Mahkamah Rayuan membuat keputusan bahawa serbuan dan rampasan buku Irshad Manji oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) di kedai buku Borders tidak sah di sisi undang-undang kerana dibuat tanpa sebarang pengumuman larangan atau pengharaman oleh pihak kementerian.


Jadual Bertugas Deejay

Jadual Bertugas Deejay