Calon lima teratas ABPBH 2014 diumum


 FINALIS ABPBH 2014 bergambar di sisi Toyota Vios yang bakal dihadiahkan kepada pembaca bertuah selepas majlis pengumuman finalis ABPBH di Hotel Royale Chulan, Kuala Lumpur hari ini. - Foto Sairien Nafis

KUALA LUMPUR: Bahang kehangatan Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) 2014 terus dirasai saat ini apabila calon lima teratas bagi 15 kategori dipertandingkan diumumkan di lokasi penaja rasmi sidang media, Hotel The Royale Chulan.
Turut diumumkan finalis untuk setiap tujuh kategori online. Jelas di sebalik kemaraan calon wajah baru, calon lama yang cukup sinonim dengan anugerah kebanggaan akhbar ini juga terus relevan.
Contohnya seperti Aaron Aziz, Shaheizy Sam, Fara Fauzana, Datuk Aznil Nawawi, Zizan Razak, Didie Alias, Jihan Muse, Hafiz dan Stacy.
Nama baharu yang dilihat menepati ramalan berdasarkan populariti segera diraih pula seperti Ayda Jebat, Amyra Rosli, Puteri Balqis dan Zul Ariffin.
Pencarian Bintang Popular untuk setiap 15 kategori yang dipertandingkan dan Bintang Paling Popular bermula dari 18 Februari hingga 25 Mac 2015. Borang undian pusingan kedua akan disiarkan di akhbar BH dan BH Ahad untuk pembaca memilih artis kesukaan mereka bagi setiap kategori.
Pemenang Bintang Popular dan Bintang Paling Popular dipilih berdasarkan kiraan undi tertinggi yang diterima oleh BH. Mekanisme yang sama juga digunakan untuk pemilihan pemenang kategori online yang turut bermula dari tarikh yang disebut tadi.
Undian boleh dibuat menerusi laman web ABPBH; www.abpbh.com.my. Selain dari siri jelajah yang diadakan di lokasi seperti Village Mall, Sungai Petani Kedah (6 & 7 Mac), Kompleks Pasir Gudang Johor (13 & 14 Mac) dan lokasi terakhir Berjaya Mega Mall, Kuantan Pahang (20 & 21 Mac), ABPBH tidak ketinggalan meneruskan Program Tanggungjawab Sosial pada tahun ini.
Pengumuman disempurnakan oleh Pengarang Hiburan BH merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola ABPBH 2014, Shamshul Azree Samshir.
Beliau turut mengumumkan peraduan #abpbhcinta di laman sosial instagramnya bermula 2 Februari hingga 25 Mac depan.
Peraduan yang berlangsung selama empat minggu ini membawa empat tema yang berlainan iaitu minggu pertama, adalah 'Cinta Alam' yang bermula pada 2 hingga 11 Februari, minggu kedua 'Cinta Fauna' pada 16 hingga 25 Februari, seterusnya 'Hubungan Akrab' pada 2 hingga 11 Mac dan yang terakhir adalah 'Gaya Hidup' pada 16 hingga 25 Mac.
PENGARANG Kumpulan BH, Datuk Mahfar Ali (tengah) bergambar bersama penaja dan finalis   ABPBH 2014 selepas majlis pengumuman di Hotel Royale Chulan, Kuala Lumpur hari ini. - Foto Sairien Nafis

Sementara itu, Pengarang Kumpulan BH juga selaku Penaung ABPBH 2014 Datuk Mahfar Ali, turut menerima penyerahan tajaan daripada rakan penaja iaitu Harmony Mall Sdn Bhd, pengeluar kosmetik Zarra Sinar Puteri yang menjadi penaja platinum manakala penaja emas adalah Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam, Alam Flora Sdn Bhd, SWM Environment Sdn Bhd dan Environment Idaman Sdn Bhd.
UMW Toyota Motor Sdn Bhd pula menaja kereta Toyota Camry dan Vios bagi pemenang utama. Stesen Televisyen Malaysia Berhad (TV3) sebagai penyiar televisyen rasmi, HotFM sebagai radio rasmi dan TonTon sebagai platform digital rasmi.
Rakan penaja lain seperti Resorts World Genting yang menaja lokasi rasmi ABPBH 2014 dan Hotel The Royale Chulan Kuala Lumpur yang menaja lokasi sidang media rasmi serta HTC Malaysia Sdn Bhd dan The Swatch Group (Malaysia) Sdn Bhd.
Anugerah 'People's Choice' terunggul ini yang sudah memasuki edisi ke-28 akan bersiaran secara langsung dari Arena of Stars, Kota Keriangan Genting Highlands dan disiarkan secara langsung di stesen televisyen TV3 dan radio HotFM pada jam 9 malam, 5 April 2015.
Kategori dipertandingkan
1 - Artis Baharu Lelaki Popular
Hafreez Adam
Hisyam Hamid
Nazrief Nazri
Shukri Yahaya
Syarul Ridzwan
2 - Artis Baharu Wanita Popular
Aisyah Aziz
Amyra Rosli
Ayda Jebat
Indah Ruhaila
Puteri Balqis
3 - Pengacara TV Lelaki Popular
AG
Awal Ashaari
Datuk AC Mizal
Datuk Aznil Nawawi
Zizan Razak
4 - Pengacara TV Wanita Popular
Fara Fauzana
Heliza Helmi
Jihan Muse
Neelofa
Scha Alyahya
5 - Penyanyi Lelaki Popular
Aizat Amdan
Akim
Asfan
Hafiz
Hazama
6 - Penyanyi Wanita Popular
Adira
Alyah
Dayang Nurfaizah
Fynn Jamal
Stacy
7 - Artis Duo/Berkumpulan Popular
6ixth Sense
Akim & The Magistrate
Azhael
Black & RJ
Hijjaz
8 - Pelakon TV Lelaki Popular
Aaron Aziz
Adi Putra
Amar Baharin
Shah Iskandar
Sharnaaz Ahmad
9 - Pelakon TV Wanita Popular
Atikah Suhaime
Ayda Jebat
Emma Maembong
Nad Zainal
Siti Saleha
10 - Pelakon Filem Lelaki Popular
Aaron Aziz
Adi Putra
Shaheizy Sam
Zizan Razak
Zul Ariffin
11 - Pelakon Filem Wanita Popular
Atikah Suhaime
Cristina Suzanne
Neelofa
Sara Ali
Siti Saleha
12 - Artis Komedi Lelaki Popular
Abam
Achey
Jep Sepahtu
Shuib Sepahtu
Zizan Razak
13 - Artis Komedi Wanita Popular
Didie Alias
Dottie
Enot
Ifa Raziah
Jihan Muse
14 - Penyampai Radio Lelaki Popular
AG (Hot)
Deen (Hot)
Ebby Halim (Klasik)
Johan (Era)
Salih Yaccob (Sinar)
15 - Penyampai Radio Wanita Popular
Abby Fana (Sinar)
Adibah Noor (Suria)
Anisma Azwati Ahmad (Klasik)
Dina Nadzir (Era)
Fara Fauzana (Hot)Jadual Bertugas Deejay

Jadual Bertugas Deejay